dimecres, 20 de juny del 2012

Emili Teixidor, la Franja,....

  Després d'unes setmanes de silenci - la feina mana -, reprenc els bons costums.
En els darrerrs mesos han passat força coses, algunes intentaré recuperar-les, d'altres les deixaré passar aigua avall. 
  Ahir ens anavem al llit amb la notícia de la mort de l'Emili Teixidor i ens hem aixecat parlant-ne i qui més qui menys s'haurà abocat a les tertulies matineres o a les pàgines dels diaris.
   A mi però el que m'ha cridat l'atenció (no puc dir que sigui cap sorpresa) és comprobar com la portada de "El Pais" - l'únic diari llegible dels que es fan i es pensen  des de Madrid - no hi dedica ni una línia ni porta cap fotografia d'en Teixidor. Ni tan sols al míser (per escarransit) quadernet dedicat a Catalunya.L'única peça que li dediquen es troba a la pàgina de "Obituarios". Que penós!
  El fet és significatiu perquè revela la concepció mental que tenen d'Espanya i com es la valoració que es fa des del diari més seriós (i aleshores podem imaginar el que fan la resta) en relació a la cultura i la llengua catalana. Ells que són capaços de dedicar portades i suplements a veritables mitjanies, sempre que escriguin en castellà, són incapaços de posar-hi la noticia del que, en definitiva, va escriure un llibre - Pa negre - sobre el que es va fer una pel·lícula que va representar Espanya davant l'Academia oscaritzant de Hollywood.
  Si a més a més hi afegim el grotesc assumpte del català a la Franja...que en podem esperar d'Espanya en relació a la resta de cultures que hi malviuen?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada