divendres, 14 de juny del 2013

Sobre temporals

Enguany s'ha parlat molt de nevades, però....
L'any 1926 també va ser de neus i pluges abundoses que es van projectar damunt el territori fins a data ben tardana. El que m'interessa assenyalar aquí, però, és el temporal (un llevant formidable) que s'emportà nombroses barraques de pescadors de les platges de Barcelona i Badalona, i provocant  destrosses i talls en les comunicacions (telèfons, ferrocarrils). 
A l'"ABC", diari que no llegeixo com d'altres d'igual condició (per prescripció mèdica un cop les obligacions obligacions professionals han queda enrera, però que té una hemeroteca que paga la pena de consultar en la dosi que el Galèn de torn prescrigui) he trobat una informació valuosa a plana sencera del que va ser aquell temporal. Al llarg de les tres columnes, s'especifica l'hora en que la informació es donava: a les tres de la tarda, el primer bloc informatiu; a les 12
de la nit, els tres blocs restants en que es divideix la informació.
Al marge de les destrosses a les platges del Bogatell, el Somorrostro,  la Mar Bella, Can Tunís o a la barriada de Pequín, així com a tota la costa del Maresme. A Badalona s'explica que el mar presentava "un aspecto imponente. Las olas barrian la playa, y los pescadores se dedicaron, desde los primeros momentos a retirar las barcas que tenian varadas. El vecindario en masa ayudó en esas tareas de salvamento a los pescadores".
Tanta era la força de la mar embravida que tomba fins i tot la paret d'una fàbrica propera al mar. Sembla que no va ser pas l´única a fer-ho.
A la imatge, el Pont del Petroli (Badalona) sota els embats del temporal d'aquell any.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada