diumenge, 14 de juliol del 2013

Vetllada literària per celebrar l'aniversari de la museització del Far de la Banya

  La nit de divendres, dia 12,  celebravem el 10è aniversari del Museu de Far, a un espai d'allò més adient: el far metàl·lic de la Banya, un dels tres que hi havia al Delta de l'Ebre i que van ser dissenyats per l'enginyer Lucio del Valle. A l'actualitat, el far, que va ser restaurat i traslladat al dic de Llevant del Port de Tarragona i, des d'aleshores, depen del Museu del Port de Tarragona. A la vegada celebravem la V enà Nit Literària al Far de la Banya. I res millor, coincidint ambdos esdeveniments, que la lectura estigues dedicada a la història dels fars i a tot allò que els envolta.
  Es van llegir textos de Miguel Ángel Sáncchez-Terry (antic faroner a la demarcació de Tarragona) sobre la història del far de la Banya, de Joan Alemany sobre l'origen i evolució dels fars, de E.M. Forster sobre el far d'Alexandria, un fragment d'"Els argonautes" de Baltasar Porcel, un text de Josep Pla sobre naufragis al Cap de Creus, de Ferran Ramon-Cortés sobre el Far d'Artrutx, de la novel·la de Francesc Miralles Contijoch, "El secret de Picasso" i, no podia faltar-hi, una lectura del "Diario de operaciones del torrero Esteban Sauné" que ens va traslladar al que era l'atmosfera d'una època i una feina irrepetibles.  Va tencar la sessió Julia Amador Pujol-Busquets llegint un conte del que es autora i dedicat al seu avantpassat, l'Esteve Sauné del que uns moments abans haviem recuperat la seva memòria faronera. Els textos varen ser llegits respectivament per Miquel González (de Tarragona Ràdio), Francesc Tarrats (Museu Nacional Arqueològic de TArragona), Andreu Muñoz (Museu Biblic Tarraconense), Carles Marquès (CaixaFòrum Taragona), Miquel Barbera (Museu Diocesà). Rosa Ricomà (Museu Art Mondern de Tarragona), Nando Oterino (Fundació Catalunya-La Pedrera) i Lluís Balart (Museu d'Història de Tarragona).
  A un servidor va tenir la satisfacció de fer de narrador, de lligam entre les lectures que he enumerat fa un moment. Vull dir, que em va tocar, gràcies al poder de seducció de la Mercè Toldrà (Museu del Port de Tarragona) i la Dolors Saumell (Bibilioteca Pública  de Tarragona), responsables de la iniciativa de les nits literàries, de llegir una sèrie de textos triats per elles mateixes, i que jo tenia mig oblidats, del meu llibre "Els fars de Catalunya. Un viatge sentimental per la costa". Textos i lectura que varen ser acompanyats per Francesc Martín a la percussió, Jorge Olshansky a la guitarra i Ramon Teixidó al baix.
En resum una vetllada agradabilissima i emotiva. Un aniversari, una història, la dels fars, que paga la pensa de reviure i conèixer amb una visita al far-museu de la Banya.
Antic far metàl·lic situat a la entrada de la badia dels Alfacs al Delta de l'Ebre.
(Fotos: Marc Soler)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada