dimecres, 30 de novembre del 2011

Tornem a Gilles Châtelet. En que es fonamenta l'ordre cibermercantil contemporàni (4)

En el seu ferotge però rigurós anàlisi de l'home mitjà de les democràcies-mercats el científic - matemàtic -, i filosof Gilles Châtelet ens descriu el procés a partir de les teories del que ell anomena els Robinson-particules de Hobbes (l'autor del Leviatán, és clar) a imatge i semblança de les particules lliures de Galileu que evidentment estan destinades "a être additionnées, chacune d'elles pouvant être équilibrée per un agregat convenable de certaines autres"...Châtelet en aquest punt deixa anar un paràgraf sobre el que, per Hobbes, resultava negligible: la força física o el talent: uns quants individus poden aliar-se en contra d'un. Aleshores, explica Châtelet, contemplats des del punt de vista de la sobirania absoluta, aquests Robinsons, per ferotges que poguin ser o semblar, no són res més que grans de sorra, unitats de cobdícia, patètiques boles de billar fent-se la guerra on cada esforç per diferenciar-se, només suposa enfonsar-se en una més gran equivalència.
Ara bé, tal com ja vaig deixar assenyalat a l'anterior nota sobre  Châtelet, aquest polemista parteix de l'astrònom i sociòleg belga Lambert-Adolphe Quételet i de forma especial de la seva obra "De l'homme" on assaja a descomposar l'anatomia del "cos social" i transformar-la en el que avui en diem estadistica i malgrat que ell s'hi resistia.
I que diu Châtelet? Doncs això: "Quételet precise ensuit que l'homme moyen est à la nation ce que le centre de gravité est à un corps. Il faut prendre cette métaphore très au sérieux.L'homme moyen est donc capable de résumer toutes les forces vives d'une nation tout comme le centre de gravité est capable de concentrer en un point toutes les pesanteurs dispersées dams un solide, de les coaliser en une masse unique.
En résumant ainsi une nation, l'homme moyen fournit un point d'appui particulièrement précieux pour guider toute stratégie conservatrice et réaliser son vieux rêve: capter l'inertie des Robinsons de Hobbes, en les stockant dans une force politique, une opinion, dont on peut connaître l'evolution par des sondages appropriés"



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada