La història ens informa que L'Escala – nom que prove
del llatí scala, port –, era un barri
de pescadors depenent d'Empuries i que ja es troba documentat al segle XVI. De
quina manera la comunitat va
arribar a convertir-se en el més important centre de salaó i de pesca de peix
blau (sardina i anxova) i d'importació i exportació de sal de les comarques
gironines és la història que se'ns explica des de les sales del Museu de
l'Anxova i de la Sal. Lurdes Boix, directora del museu, historiadora i
arxivera, ens fa de cicerone tot al llarg del recorregut museístic que, seguint
les tendències actuals de la museologia, no es concentra només en un edifici,
sinó que incorpora altres monuments i elements del patrimoni històric de
l'Escala. En aquest sentit, cal remarcar que el projecte cultural i museistic
escalenc inclou l'edifici de l'Alfolí de la Sal, la casa de pescadors can Cinto
Xuà, les torres de guaita i defensa
de Montgó i del Pedró, l'ermita de Cinc Claus i el cementiri mariner on reposen les despulles de l'escriptora i filla de la vila, Víctor Català/Caterina Albert.
El Museu va ser inaugurat el 29 de juliol del 2006. L'equipament ocupa l'antic edifici de l'escorxador municipal - restaurat -,i a tocar mateix de dos elements més
del que és el patrimoni material de l'Escala: la font i el safareig públic que daten de l'any 1796. En els dos anys
que porta obert han passat per les seves sales una mitjana de 20.000 visitants. Només entrar ens
rep un gran plafó on es reprodueix una vista aèria de l'Escala on s'indica el
Patrimoni Cultural i Natural de la població. Una pantalla tàctil dóna la
possibilitat de "visitar" cadascun dels indrets assenyalats al plafó
a través de més 500 fitxes explicatives amb les corresponents imatges. No cal
dubtar que es tracta d'una eina pedagògica de primer ordre i d'èxit garantit
entre el públic escolar. Abans, a la sala d'audiovisuals, una projecció de 12
minuts ens introdueix als origens pesquers i saladors de la població amb un
muntatge que inclou filmacions de quan les barques anaven a la vela llatina.
L'exposició permanent – que en el futur es vol
ampliar –, comença amb una primera sala on s'explica la importància de la sal, d'on arribava i com, els usos i la simbologia i com l'Escala esdeve un port
d'importació i exportació de sal de primer ordre. En aquest punt del recoregut expositiu, hi trobem
explicat el paper que hi va jugar
l'Alfoli – de l'àrab al-hury, magatzem de sal – construït l'any 1697 i una mostra esplèndida del gòtic civil
català. L'edifici, que també va ser duana, es va salvar de l'especulació
urbanística i fou declarat Monument Nacional. Carregat d'història – un cop
restaurat se'l vol destinar a centre cultural i del patrimoni – va marcar el
destí de la població doncs la riquesa que va generar amb el comerç de la sal,
la pesca i la salaó va contribuir al creixement urbanistic i demogràfic. Al
segle XVIII, l'Escala va passar de 390 habitants a tenir-ne 1383.
Un
llagut presideix la segona sala. Hi contemplem els ormeigs de pesca i com
anavan aparellats els sardinals. A una vitrina lateral hi ha diferents
objectes dels que feien servir els pescadors escalencs per anar a feinejar:
esclops, boies de vidre, un fanal i un cantir de barca, un rampogoll (estri per
extreure les xarxes enredades en els esculls dels fons mari), o una sàssola (mena de cullerot per
treure l'aigua del fons de la barca) entre d'altres. Al costat, un parell de
xarxes fetes de cotó, cànem i els suros per fer-les surar. Les impressionants
fotografies de Josep Esquirol – el fons del qual esta dipositat a l'Arxiu
Històric de l'Escala que també acull l'edifici del Museu – contextualiza la
informació al llarg de tota l'exposició. En una tercera sala se'ns explica el
procés de tenyir les xarxes que es feia bullint escorça de pi en aigua de
pluja. Així mateix se'ns assabenta de les diferències i l'evolució en l'art de
calar les xarxes fossin sardinals (a la deriva: calada vertical) o teranyines
(d'encerclament). També hi ha espai per saber com es "remendaven" les
xarxes i els estris que es feien servir. Una quarta sala ens endinsa en els
secrets de la subhasta que es feia a la Platja i que podia ser a l'engros o a
la menuda. I, finalment, s'arriba
al que Lurdes Boix formula amb una frase plena d'interrogants: ¿com s'arriba a
un pot d'anxova salada?. En aquesta darrera sala que presideix una pastera, una
amfora d'Empuries, barrils d'anxoves, "cascos" d'arengades i una
màquina de tancar les llaunes d'olives farcides d'anxova, el visitant s'endinsa
en el món dels salins o fàbriques de salaó. A L'Escala, l'any 1847, hi havia
deu industries dedicades en aquesta activitat.Tot i que la cultura sempre ha fet el paper de la Ventafocss, i que l'actual crisi arriba en un moment clau per al desenvolupament de prpjectes museístics com el de l'Escala, cal creure que res del que ha estat projectat amb entusiasme i rogor quedi aturat. De moment, una nota d'optimisme: el Museu escalenc ha passat a formar part del Registre de Museus de la Generalitat de Catalunya.
[Per mes informació,adreces i telèfons consultar: Museu de l'Anxova i de la Sal - l'Escala - Costa Brava
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada