dissabte, 28 de gener del 2012

El Sr. Ministre de Justicia i les llengües

 Segons explicava el diari "Ara", el ministre de Justicia espanyol Sr.Ruíz Gallardón creu que cal fer ús del "privilegi" de la "llengua comuna" que és "l'oficial a tot l'Estat". 
Sembla que la cosa ve a tomb perque ni el català, ni el gallec ni el basc es podran emprar en els òrgans supraautonòmics de la Justicia.
 Fins avui no sabia que parlar o usar una llengua - la que sigui - fos cap mena de "privilegi" (Valga'm déu, i jo a la figuera: tota la meva vida sense assabentar-me que era un privilegiat per parlar i escriure castellà!).
 La qüestió, però, és que el que ens diu de forma molt educada però contundent el senyor ministre (que ha amanit molt bé el seu discurs amb els tòpics habituals que hem mamat els catalans sobre la consideració que mereix la nostra llengua), és que l'estat no considera ni el basc, ni el gallec, ni el català llengües espanyoles - de la mateixa manera que un il·lustre acadèmic (de la RAE) que va coordinar una història de la literatura espanyola no va incloure-hi la catalana perqué no la considerava com a tal segons em va confessar ell mateix en una entrevista que li vaig fer fa una pila d'anys arran de la publicació del primer volum d'aquella projecte. 
 Si aquestes altres llengües peninsulars ho fossin, si les hi consideressin, d'espanyoles, es garantiria el seu ús en totes les instàncies de l'administració de l'estat. Però per arribar a una situació semblant caldria que sectors molt amplis de la política, la societat i el pensament espanyol "a la seva unica manera" canviessin profundament la manera com entenen això de ser espanyol i la forma d'estar a Espanya: un esforç sospito que els sobrepassa.
 Pel que fa a la cantarella de la "llengua comuna" deixem-ho estar. 
  I sobre els "privilegis"...corramos un tupido velo, que diuen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada