dimecres, 2 de maig del 2012

Nacionalismes amb pedigrí

  Llegeixo que Sarkozy diu que va ser un error abolir les fronteres i que Europa ha debilitat les nacions o alguna ximpleria  semblant. Al miting que va fer ahir amb la torre Eiffel al fons, al davant del faristol des d'on es dirigia als seus simpatitzants/militants es podia llegir aixô: LA FRANCE FORTE. Europe? Connais pas!
  No és l'únic, és clar. Simplement és el més recent a la llista de populistes i demagogs en campany; fent el joc a l'extrema dreta, no pas combatent-la.
  Un es pregunta si tots aquests polítics de vol gallinaci saben la raó per la qual els pares fundadors de la construcció d'Europa se'ls va acudir la idea i que no va ser per res més que per evitar i estalviar-nos declaracions o proclames com les que s'estan escoltan. Per evitar que gent com "Sarko" i tants altres s'emboliquin amb les banderes dels estats nacionals, els mateixos, mira per on, que varen provocar dues guerres de proporcions mundials. Els mateixos que es van rentar les mans a la guerra civil d'Espanya i els mateixos que, amb anys de distància, que estan com dir que no han aprés res de la Història, es van rentar les mans als Balcans fins que papa USA va intervenir per arreglar el sarau.
 Així estem, però. Em penso que cal tornar a llegir Denis de Rougemont que parlava de l'Europa dels pobles i no pas de l'entelequia històrica que comencen a ser els estats nacionals - només cal llegir/veure les respostes/receptes que donen a la crisi actual: les del passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada