dilluns, 4 de febrer del 2013

Espanya autoretratada

Ahir, diumenge, en una entrevista al "coloraines" dominical d'"El Pais", el filosof Emilio Lledó recordava que durant 400 anys a Espanya (Catalunya inclosa, no ho oblidem, perquè alguna cosa se'ns deu haver empaltat) van ser reduides a cendres més de 30.000 persones gràcies a la Inquisició, que es van cremar més de 20.000 llibres i que a les esglesies es demanava als fidels de denunciar als sospitosos de ves a saber què....Lledó recordava que això no és cap llegenda, i que la història tampoc no ho neteja.
Avui, pel matí, obro el diari i llegeixo la noticia – il·lustrada amb un mapa d'Europa que ho diu tot – que mentre el gruix dels països europeus augmenten el pressupost dedicat a l'ensenyament universitari (França, Suïssa, Polonia, Alemanya, Austria, Suecia, Noruega, mentre Finlandia i Holanda els mantenen), Espanya s'arrenglera entre els que més retallades fan. 
Aquesta, encara que no ho sembli per la llunyania  entre els fets, és la línia continua de la història espanyola. La resta són intents fallits.
Com ho es, en la línia de continuitat històrica pura i dura, el fet que avui la generació millor preparada estigui marxant per buscar-se les garrofes lluny d'Espanya, de la mateixa manera que els millors professors, escriptors, artistes i intel·lectuals van haver de fugir a l'exili per obra i gràcia de la guerra civil i el franquisme - la continuació, recordava Lledó a l'entrevista esmentada, de l'obra inquisitorial. 
Aquestes són les línies mestres que travessen els segles i que distingeixen la història espanyola. 
Com ho es que l'únic invent o aportació universal hagi estat la picaresca...tal com demostra la gran literatura clàssica espanyola i tal com es va demostrant en aquestes darreres setmanes, per no dir mesos i anys.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada