diumenge, 24 de març del 2013

La Barcelona d'abans

  La imatge reflecteix una escena festiva de la platja de la Barceloneta als anys 30 del segle passat. És un dibuix que va fer el gran Opisso i que es va publicar a la innovadora revista "Imatges"(de vida efimera) que dirigia el malaguanyat periodista Josep Mª Planes.
  El dibuix em va servir per fer-ne una descripció que, si hi esteu interessats, trobareu al pròleg del llibre "L'estiueig. Com feiem vacances entre 1929 i 1935". 
  Tot i que la Barceloneta d'avui no es pot dir que s'hi assembli gaire, els hàbits de lleure i oci d'aquest espai tampoc es pot dir que hagin canviat en excés. O que les classes socials que hi accedeixen, si més no, s'han eixamplat. Fins i tot ha esdevingut un espaai urbà objecte de cobdicies especulatives sota l'aparença de volguer-ne millorar les condicions. 
  En canvi el que si que ha desaparegut del sorral de la platja de la Mar Vella per passar definitivament a la història de la ciutat, són les feines tradicionals de la gent de mar i una part de la fesomia urbana del popular barri - la seva façana, per exemple, tot i conservar-ne la dispoció urbanísticia original - tal com es pot apreciar en aquesta altra imatge: una postal dels anys 20 a partir d'una fotografia d'Angel Toldrà Viazo (ATV).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada