dimarts, 27 de setembre del 2011

Poesia al voltant de la Mediterrània


[FITXA: "Les Poètes de la Mediterranée. Anthologie". Préface d'Yves Bonnefoy.Édition d'Eglal Errera. NRF. Editions Gallimard, Culturesfrance, 2011] 
           
El llibre no és cap novetat, però és dels que ve de gust espigolar durant una llarga temporada. És d'aquella mena de llibres que demana ser obert a l'atzar. La poesia es intemporal, no esta condicionada per urgències mediàtiques ni de cap altra mena - com de fet no ho està la bona literatura. La inactualitat de ben segur serà una dels trets dels comentaris de llibres que pretenc anar penjant en aquesta pàgina.
   El volum, il·lustrat per l'esplèndid quadre de Nicolas de Staël La platja d'Agrigent, és una tria d'autors - on hi figuren Pere Gimferrer i Narcís Comadira –,que pertanyen als països riberencs de la Mediterrània. La traducció francesa figura al costat de la versió en llengua original. 
   El poeta libanès Issa Makhlouf hi té un text titulat Partir pel que tinc una especial predilecció. Aquí en dóno només el fragment inicial:
   Nous partons pour nous éloigner du lieu qui nous a vu naître et voir l'autre versant du matin. Nous partons à la recherche de nos naissances improbables. Pour compléter nos alphabets. Pour charger l'adieu de promesses. Pour aller aussi loin que l'horizon, déchirant nos destins, éparpillant leurs pages avant de tomber, quelquefois, sur notre propre histoire dans d'autres livres.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada