dijous, 8 de desembre del 2011

Antic far de BCN, Capitania del Port i actual Torre del Rellotge

La placa informa que: "Se dió prncipio a la obra del andén de este puerto en el reynado del señor D.Fernando VI año 1751 y se concluyó asta linterna en el del señor Carlos III año 1772 costeada por el Real Erario"
  És a dir l'actual Torre del Rellotge que a la imatge vertical data de l'any 1929,es el vestigi més antic que es conserva d'un far al litoral català. El Baró de Maldà en fa una breu referència a les seves, diguem-ne memòries, el "Calaix de sastre". L'any 1788 hi escriu això: "...queden fondejades a mar, més amunt de la llanterna, a la vista de la muralla de Mar, embarcacions carregades de blat, bacallài teleries, segons he oït contar, i ignoro si han vingut de Llevant o de quins paratges, venint molt a temps lo càrrec de blat per subvenir a aquesta ciutat en sa escassès, que donava prou cuidado". En aquesta llanterna, l'any 1911 se li van afegir les quatre esferes del rellotge.
A les dues imatges inicials encara s'hi pot observar, integrada, l'antiga Capitania del Port que posteriorment fou enderrocada deixant la torre a la vista. S'explica que si perllonguessim el Paral·lel i la Meridiana vindrien a confluir o s'encreuarien al punt exacte on es troba la Torre. 

1 comentari:

  1. Vaja, no coneixia el detall de Capitania ni que fos el vestigi més antic. Sembla estrany, no, que no n'hi hagi de més vells?

    ResponElimina